Taller de porco celta en «A horta de Teodoro»
Un taller práctico sobre despiece de carne de porco celta e elaboración de embutido non é suficiente para resumir todo o que o alumnado do ciclo medio de cociña aprendeu durante esta actividade. Enmarcada dentro do programa Co-cooking da Corporación Hijos de Rivera, Encarni acompañounos a vivir unha experiencia de aprendizaxe inesquecible en A HORTA DE TEODORO, unha industria familiar artesana de Palas de Rei, especializada en porco celta. Xan e Saleta, recibíronnos no seu establecemento de carnicería onde todo estaba preparado para realizar dous talleres prácticos, un de despiece de carne e outro sobre o proceso de elaboración de embutido.
E, ao choio! Lacón, segredo, chuletero, costillar, filetes… Grazas ás indicacións de Xan, despiezamos porco celta e porco branco de castaña, comprobando a diferenza das súas carnes e a textura das súas graxas. Grazas a Saleta, aprendemos tamén o proceso de elaboración de embutido: picado da carne, adobo, reencho, atado e secado. Por exemplo, agora entendemos a función da boliña entre chourizos e coñecemos a técnica das «tres Marías» no atado das pezas ;-))
Logo de probar o buenííííísimo produto (esencial nun cociñeiro!) xa só quedábanos coñecer a inmensa horta onde se crían estes porcos celtas de raza autóctona. Puidemos achegarnos e tocar aos porcos, observar as súas características e gozar con Xan dun paseo con tradición e con proxectos de futuro cargados de valores de axuda social. Con esta filosofía, A Horta de Teodoro é, se cabe, aínda máis grande!
Din que cando unha aprendizaxe é significativa é máis difícil de esquecer, e sen dúbida, esta xornada reuniu todos os ingredientes deste tipo de aprendizaxe: sentimos curiosidade, descubrimento, novas sensacións, valores e recordos. Moitísimas grazas, Xan e Saleta!! e tamén a Encarni, de Corporación Hijos de Rivera, pola organización desta fantástica actividade, por apoiar a formación dos nosos alumnos e pola súa grata compañía durante toda a xornada.
Álbum da xornada «A horta de Teodoro»
Actividade na prensa: La Voz de Galicia 29.03. 2017 «Alumnos del CIFP Carlos Oroza aprenden a despiezar porco celta»