INNOVAOROZA
A traxectoria do CIFP Carlos Oroza demostra unha actitude indiscutible en aras do cumprimento dunha das competencias que temos como centro integrado de formación profesional en relación á promoción de proxectos de innovación.
No plan anual do noso centro sempre figurou como obxectivo o fomentar e planificar actividades referidas a a innovación educativa e tecnolóxica, e á proposta de actividades que permitisen a participación do noso alumnado en proxectos que ampliasen o seu currículo formativo e xerasen aprendizaxe cunha metodoloxía baseada en retos e o traballo en equipo. Desde o ano 2012, realizamos algún proxecto de innovación, maioritariamente como centro coordinador, pero tamén como colaborador no desenvolvemento dos proxectos doutros centros de formación profesional.
Esta é a nosa traxectoria en relación aos proxectos de innovación tecnolóxica ou metodolóxica na FP como centro coordinador:
2022: OROZALAB – PRODUTOS V GAMA LIÑA GOURMET
Proxecto de innovación educativa “OrozaLab – Produtos V Gama Liña Gourmet” premiado en convocatoria da Consellería de Educación da Xunta de Galicia.
2021: ESPAZO DE TECNOLOXÍA APLICADA OROZALAB
Participamos na convocatoria do programa “Espazos de tecnoloxía aplicada para a conversión de aulas tradicionais en espazos de tecnoloxía aplicada” convocada pola Secretaría Xeral de Educación e Formación Profesional, o 5 de abril de 2021, pola que reconvertemos unha aula taller de cociña nunha aula de tecnoloxía aplicada: OrozaLab, laboratorio gastronómico.
2021: GASTRONOMÍA CIRCULAR
Proxecto de innovación educativa “Gastronomía Circular” premiado en convocatoria do Ministerio de Educación. Este proxecto busca unir a gastronomía das comunidades vasca e galega coa economía circular. Por unha banda, desenvolvendo dous hortos escolares gastronómicos, transferindo o coñecemento e as experiencias adquiridas por cada centro, propondo e desenvolvendo melloras, tanto nos propios hortos, como na súa consideración como espazos docentes para concienciar ao alumnado sobre a economía circular, a compostaxe, reducir a pegada de carbono, valorar o produto local e de tempada, entre outras experiencias. Doutra banda, desenvolvendo unha investigación sobre os seus patrimonios gastronómicos, ligándoos a materias primas con selo de calidade garantido incorporándoos a receitas da tradición culinaria de ambas as comunidades potenciando o seu consumo e coñecemento entre o alumnado de tal forma que este sexa, no seu futuro profesional, o seu principal prescriptor no panorama gastronómico.
2020-2022: A MESA DO OROZA
Proxecto de innovación educativa “A mesa do Oroza” premiado en convocatoria da Consellería de Educación da Xunta de Galicia. Este proxecto foi desenvolvido finalmente no ano 2022 por mor da imposibilidade de facelo durante as restriccións implantadas nos centros educativos derivadas da pandemia. O proxecto desenvolveuse coa colaboración do CIFP Imaxe e Son de A Coruña, o IES Montecelo e o IES Miguel Angel González Estévez de Vilagarcía.
O resultado foron 6 programas de cociña orientados ao alumnado de primaria.
2020: ELABORACIÓNS DE PANS SAUDABLES EMPREGANDO SALES BAIXAS EN SODIO
Proxecto de innovación educativa cuxos principais obxectivos foron establecer os contidos de sal a engadir segundo o tipo de pan (hidratación, formado, tempo de forneado,…) e estudiar distintos tipos de sal baixos en sodio para empregar como sustituto do sal común.
2019: IMPRESORAS CARTESIANAS 4.0 DE GRAN FORMATO CON APLICACIÓNS GASTRONÓMICAS
Proxecto de innovación educativa “Impresoras cartesianas 4.0 de gran formato con aplicacións gastronómicas” premiado en convocatoria da Consellería de Educación da Xunta de Galicia, cuxa finalidade foi construir tres impresoras para modelos en tres dimensións polivalente e de gran formato e aplicalo á fabricación de moldes, figuras decorativas ou decoración directa sobre pasteis, tortas ou pratos de presentación, así como o estudo de distintos materiais alimentarios e o seu comportamento.
2017: A NOSA CAMELIA, TAN CURIOSA COMO SABOROSA
Proxecto de innovación educativa “A nosa camelia, tan curiosa como saborosa” premiado en convocatoria da Consellería de Educación da Xunta de Galicia.
Proxecto de innovación para a investigación, análise e aproveitamento da potencialidade da camelia, unha flor moi arraigada en Galicia, para obter como resultado unha gama de produtos turísticos e gastronómicos innovadores e moi orixinais, coa colaboración dos centros educativos de Pontevedra: CIFP A Granxa (elaboración de vermú e plantación de camelias), IES Montecelo (fixo todo o tráballo de packaging e merchandising do proxecto) e o CIFP Carlos Oroza (investigación das posibilidades culinarias da camelia, e deseño e posta en escea da actividade gastronómica relacionada co proxecto).
2016: PONTEVAN: FP NA RÚA
Proxecto de innovación “PonteVan: FP na rúa”. Proxecto de innovación no que transformouse unha furgoneta nun vehículo de comida na rúa, coa colaboración dos centros educativos de Pontevedra: CIFP A Xunqueira (converteu a furgoneta en foodtruck), IES Montecelo (fixo todo o tráballo de serigrafía e imaxe corporativa do proxecto, ademáis da vaixela que se utilizou na posta en escea) , o IES Frei Martín Sarmiento, (fixo a análise nutricional da oferta gastronómica que se presentou) e o CIFP Carlos Oroza (deseño e posta en escea da actividade gastronómica do vehículo de comida na rúa).
2015: INVESTIGACIÓN E DESENVOLVEMENTO DE NOVOS USOS CULINARIOS DA LAPA
Proxecto de innovación “Investigación e desenvolvemento de novos usos culinarios de lapa, patella spp”. Proxecto de investigación alimentaria sobre a lapa, desenvolvido en colaboración coa Cofradía de Pescadores San José de Bueu, a Universidade de Santiago de Compostela e a spin-off Tastelab, consultoría de base tecnolóxica orientada ao estudo de produtos. O proxecto versa sobre a investigación de formas de cociñado, envasado e comercialización da lapa.
2015: OBTENCIÓN E CARACTERIZACIÓN DE FIBRAS VEXETAIS PARA SER UTILIZADAS COMO INGREDIENTE ALIMENTARIO
Proxecto de innovación sobre usos alimentarios “Obtención e caracterización de fibras vexetais para ser utilizadas como ingrediente alimentario” coa colaboración do IES Montecelo e PortoMuiños. Proxecto de obtención de fibras vexetais para usos culinarios para desenvolver “papel comestible” elaborado a base de fibras vexetais e algas mariñas.
2014: OS PRODUTOS DE ACUICULTURA DE GALICIA, CIENCIA E GASTRONOMÍA
Proxecto de Innovación en Ciencia e Gastronomía dos produtos da acuicultura de Galicia, desenvolvido en colaboración co Instituto Galego de Formación en Acuicultura (IGaFA), a DOP Mexillón de Galicia, Clúster do Rodaballo de Galicia, Asociación de Produtores de Trucha, e a produtora e comercializadora de algas Portomuiños.
2013: PARA TI, PARA MIN, PARA TODOS
Proxecto de innovación educativa “Para ti, para min…para todos”. Proxecto de innovación no turismo accesible, desenvolvido en colaboración coa Fundación ONCE. O proxecto trata da inclusión no eido da educación da formación en atención ao cliente e deseño de produtos turísticos para o turista con algún tipo de diversidade funcional.
2012: TURISMO ATLÁNTICO
Proxecto de innovación educativa “Turismo Atlántico” premiado en convocatoria do Ministerio de Educación consistente no intercambio de 12 alumnos e alumnas no desenvolvemento das súas prácticas en empresas entre o noso centro e o IES Virgen de la Candelaria de Tenerife, no que o alumnado puido apreciar as diferencias entre os tipos de turismo receptor, tipos de establecementos e de servizos turísticos e peculiaridades na atención ao cliente entre Galicia e Canarias.