Premio á innovación educativa
Recibir un premio sempre é un aliciente para continuar innovando, creando e cuestionándonos sobre como atender a públicos obxetivos para os que todavía non hai productos turísticos que atendan as súas necesidades.
Nesta línea de traballo, o profesorado do CIFP Carlos Oroza traballamos intesamente coa fin de mellorar e completar a formación do alumnado na atención e servizo de usuarios e viaxeiros de toda tipoloxía, facendo un profundo e serio traballo de análise das súas necesidades non cubertas nas empresas de hostalería e turismo.
Este labor ven de ser recoñecido co premio ás boas prácticas de innovación educativa,cunha dotación de 10.000€, pola docencia que amplia o currículo, e pola creación dun produto turístico accesible para persoas cegas.
Para elo realizáronse charlas de sensibilización con asociacións relacionadas con diferentes tipos de discapacidade como parte da formación en turismo accesible:
– OID, Organización impulsora do discapacitado,
-FAXPG, Federación de Asociacións de Persoas Xordas de Galicia,
– Asociación Alba de familiares e amigos de enfermos psíquicos de Pontevedra,
– ASEM Galicia, asociación Galega contra as enfermedades neuromusculares,
– ONCE, organización nacional de cegos,
– asociación contra o cancro e xornadas de turismo accesible organizadas pola Mancomunidade de Arousa Norte.
Pero sen dúbida, unha das actividades estrela foi a visita guiada por Pontevedra coa Fundación ONCE. O alumnado que finalizou os seus estudos de 2º de GUIAT durante o curso 2012-2013, tras recibir formación no CRE, centro de recursos educativos da ONCE en Pontevedra, e a través dos módulos de Procesos de guía e asistencia turística e Deseño de productos turísticos que imparten as profesoras Tina Otero Santiago e Rosa María Marcos León respectivamente, deseñaron e traballaron na creación dun produto turístico accesible para as persoas sen visión, que baixo a idea dun “ Para ti, para min…para todos” , concretouse na actividade PONTEONCE, visita guiada e xantar adaptado, éste a cargo do C.M. de Cociña e gastronomía, e o C.M. de Panadaría, repostaría e confeitaría, e C.M. de Servizos en Restauración, cos profesores Jacobo Otero, Elena Peleteiro e José Manuel Rey.
A colaboración coas institucións da cidade tamén foi un man a man que serve de exemplo para posteriores proxectos:
‐ Don Jose Ángel Abraldes Rodeiro, Director do Centro de Formación da ONCE de Pontevedra.
‐ Don Luís Bará Torres, concelleiro de Patrimonio Histórico de Pontevedra
‐ Dona Carlota Román García , concelleira de Promoción Económica e
Turismo.
‐ Dona Raquel Abollo Cuéllar, técnica en turismo do concello de Pontevedra.
‐ Dona Ruth Gonzalez Reyes, Xefa do servizo de turismo da Deputación de Pontevedra.
Dona María Ángeles Herrero Pérez, Xefa da área provincial de Pontevedra da axencia turismo de Galicia.
‐ Dona Marina Santiago López, Xefa da oficina de turismo de Pontevedra.
‐ Dona Elina González Álvarez, técnica de turismo de Turismo Rías Baixas.
Consellería de cultura, educación e ordenación universitaria
Pica no alfabeto braille para acceder ao álbum