» Mil primaveras máis» para a festa das letras galegas
“Eu quixen e quero que a fala galega durase e continuase, porque a duración da fala é a única posibilidade de que nos duremos como pobo. Eu quixen que Galicia continuase e, ao lado da patria terrenal, da patria que son a terra e os mortos, haxa estoutra patria que é a fala nosa. Se de min algún día, despois de morto, se quixese facer un eloxio, e eu estivese dando herba na terra nosa, podería dicir a miña lápida: Eiquí xaz alguén que coa súa obra fixo que Galicia durase mil primaveras máis”. Álvaro Cunqueiro
Mil primaveras máis, decenas de bolboretas….unha choiva de bolboretas.
Un día como outro calquera , un día de letras, de música e festa. Afastada de calquera ritual mortuorio, celebramos xuntos a oportunidade de mimar e reivindicar a lingua propia, viva e madura, recitando, cantando, rindo, chorando; en definitiva vivindo en galego e denunciando os constantes ataques que leva soportando este tesouro noso. Fíxose todo iso cun espectáculo de luxo pois o alumnado e profesorado do CIFP Carlos Oroza e EPA Río Lérez gozamos da presenza dunha escritora, dunha conta contos e de músicos; todas/os a unha. Porque a lingua une, inspira e anima; a lingua é o que somos.
“ AS ZOCAS MUTANTES” , con Maica Couto e Jorge Verdeal, locutores do programa de radio independente presentando o seu programa “ A Tarabela”, noticias agridoces e demais sabores. Un programa de galegos e galegas para o mundo e os/as alí presentes. Noticias do mar, patrimonio, un método para renegar das orixes, lingua e reivindicación. Amamos o galego; queremos galego.
Soledad Felloza emocionounos co seus contos, Teresa Moure fascinounos cos seus poemas eróticos e políticos e a súa voz embriagadora, Os Carunchos puxeron en pé o auditorio. Tareixa Casal axudounos a cantar “ Tempestades de Sal” de Sés. Calor humano, entusiasmo: lingua viva. Unha ledicia!
Mais a festa, que xa comezara días antes cunha exposición de obras e escritoras/es de onte e de hoxe, un libriño de Carrabouxo sobre lingua, e unhas historias de lingua na pantalla dos corredores, non acabou alí. Agardábamos un menú literario. Non é casual que a nosa aula-restaurante se chamara Álvaro Cunqueiro. Inspirado no libro “Cociñando ao pé da letra” de Yolanda Castaño e Andrea Costas. Ed. Galaxia. A mestría do Chef Francisco Moreno, a maridaxe de viños e o bo facer da Maître Tina Vázquez, sen esquecer o Mestre pasteleiro Jacobo Otero, gozamos dun excelente xantar e compañía.
A minuta, elaborada e maquetada por Rosa Marcos, anunciaba o menú, irresistible:
- Croques en pan de broa.
“As mans da avoa eran aspas poderosas que o mesturaban todo. Logo xuntou a masa, esparexeulle fariña centea por riba e cubriuna coma quen arroupa un bebé.
“ Deus te aumente e o demo que rebente” ( Fina Casalderrey)
- Ovos fritidos, pataca e chourizo
“As pitas andan ceibas, escarvan a terra á procura de insectos. Alegrámonos moito cando os focos dos coches que traen xente amiga furando a noite, e convidámolos á mesa e abrimos viño novo.” ( Xabier Cordal).
- Gratinado de mariscos.
“Para mamá, cociñar era a madalena de Proust. Por iso me gustaba facerlle de pinche, aínda que era moi esixente. Sempre acabamos rifando. “ (Marica Campo). -
Lombo de bonito.
“ O bonito asubía no forno. Pide descanso. A mesa está posta fóra, no resío, ao pé da laranxeira. Na vaixela finisecular, de orla verde, peixe e verdura ólense con receo, estráñanse.” ( Xavier Rodríguez Baixeras). -
Taco de tenreira galega
“ Así se deseña o arco iris. Só hai que cocer patacas e verduras. En tantas potas como colores se queiran. Miña nai facíao a diario con remolacha(…). Montañas de cores mate de fideos de puré de verduras recendían sólidas na fonte. Logo nos pratos a mestura. A pintura.” ( Carmen Blanco). -
Sobremesa de Fideos con leite e canela.
– Xa ves, os teus sobriños non lle dan moito mérito. Normal, agora coas lambetadas que hai… Un día ninguén fará isto e perderáselle a memoria. Como pasará agora coa…. Como era?
– A posguerra?
– Ou a tía Rosalía.
( Cándido Pazó).
- Preparando a festa da nosa cultura
O programa de actividades como non podía ser doutro xeito presentouse nun noticiario confeccionado por MªJosé Lores e Roi Álvarez, un traballo impresionante aínda que ninguén oíra falar de Inskape e Ilustrator tan so un par de meses atrás.
Grazas de verdade, grazas a un magnífico equipo que fixo posible esta festa das letras .
Álbum da festa das letras galegas
E por primeira vez, escapando de falsas modestias, vounos nomear a todas e todos elas … porque o equipo, merece recoñecemento e agradecemento:
Coordinación: Consuelo Vercher
TIC: Tareixa Casal e Elías
Deseño: Rosa Marcos, Mª José Lores, Roi Álvarez, Tareixa Casal
Locutores : Maica Couto e Jorge Verdeal
Redacción: ENDL
Xantar literario:
Chef: Francisco Moreno, titor do CS FP Dual Dirección Cociña
Maître: Tina Vázquez, titora do CS FP Dual Dirección Servizos
Sobremesas : Jacobo Otero, titor do CM Pastalaría, repostaría e confeitaría
A coordinadora da festa, Consuelo Vercher, e redactora desta nova, agradece a todo o equipo implicado o traballo e as horas extras investidas.
Agradecemento tamén ao equipo directivo,xeneroso e colaborador para que todo saíse adiante.
“ As zocas Mutantes” en “Mil primaveras máis”.